Om at stjæle

OM AT STJÆLE 
Jeg er komponist. 
Når jeg sidder og stirrer på det blanke stykke nodepapir, forekommer det at være et vindue, der vender lige ud til både en afgrund af allerede eksisterende musik (egen og andres (bedre)), og til et himmelrum af uendelige muligheder. Begge steder er lige intimiderende og lammende. 
For at undgå lammelsen, vender jeg mig mod den eksisterende musik, tager jeg tyren ved hornene,  og bruger den til at tage afsæt fra (bedste forsvar er et angreb) - jeg stjæler fra den. 

Kompositionprocessen (som en hvilken som helst anden kreativ proces) er en mærkelig blanding af store mængder konkret rugbrødsarbejde og få intuitive beslutninger. Det første er besværligt og langsommeligt, det andet optræder i lynsnare, uforudsigelige glimt undervejs i processen. 
Det går ikke at starte med den guddommelige inspiration (intuition). 
Derfor tager jeg i stedet fat i konkrete elementer - f.eks. et groove jeg har hørt i ét nummer, kombineret med en arrangements-idé fra et andet. Så har jeg så at sige lagt gangbrædder ud over den gyngende mosegrund. Herfra kan inspirationen i ny og næ lede mig i overraskende retninger. 
Jeg kan i de aller fleste af mine kompositioner pege nøjagtigt på hvor jeg har lagt hvilke brædder og hvorfra jeg har stjålet dem. 
Det er en af de ting jeg vil fortælle om ved DJBFA-netværkets Bag Kompositionen’s arrangementet i Promus i Aarhus torsdag d. 24. oktober kl 17-19, hvor jeg er hovedperson. Her vil deltagere således bl.a. kunne lytte til både de bestjålne værker og til dem der blev resultatet af tyveriet.
Information om arrangementet

25 comments